Historien om HönsaLotta

Lotten Johansson föddes i denna bygd omkring 1850.
Hon växte upp i ett torp som hette Högstorp och låg under Stjärnesand. Lotten fick aldrig gå i någon skola och det berättas att hon varken kunde sy eller sticka. Däremot var hon stor och stark och kunde lätt klara av de tyngsta dagsverken.
Efter föräldrarnas död kom hon som hushållerska till snickaren Jakob Pettersson i Fridhem.
När Jakob Pettersson dog så gav hon sig ut som luffare eller gårdfarihandlare och sålde under sina vandringar dukar och annat småplock.
I en korg på ryggen bar hon med sig ett par levande höns, därav namnet HönsaLotta.
Hon hade inga skor på fötterna utan hade fötterna inlindade i trasor.
Sitt handelslager förvarade Lotta under stenar eller i bergsskrevor utefter vägarna där hon drog fram. Pengarna hon tjänade bar hon med sig i en kopparkruka.
Lotta besökte med jämna mellanrum Fridhem och övernattade men en dag när hon kom höll stugan på att rivas och det blev ett hårt slag för henne. Hon hänvisades till ålderdomshemmet där hon sista tiden delvis vistades. Men friheten lockade och hon fortfarande omkring och sålde sina varor, hönorna hade då för länge sedan dött så Lotten vandrade ensam.
På hösten 1920 lämnade den då över 80-åriga HönsaLotta ålderdomshemmet i Malexander för en ny vandring som blev hennes sista. Den 25 maj 1921 hittades hon död under en rishög i trakten av Boxholm. Hon hade då legat död ganske länge och någon närmare undersökning av dödsfallet gjordes inte.
Ryktet sa att hon hade fallit offer för någon som ville åt pengarna i hennes kopparkruka.

Vid bland bland annat Änghemmet och Lycketorp i Malexanders socken finns "HönsaLottestenar" där hon sägs att förvarat sina få jordiska ägodelar och stannat till under sina många vandringar.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Vi hoppas att Lotten i sin himmel gillar att vi har lånat hennes namn till vår Restaurang och för vidare den historia vi tycker är väl värd att minnas för framtiden! och att hon om hon hade levat idag gärna hade tittat in på en bit mat hos oss!!!